Nu kan du teckna timspotavtal hos oss.

Publicerat den
4 februari, 2022

Med start 1/2-2022 erbjuder vi nu även timspotavtal! Det baseras på det timvisa värdet av Nord Pools spotprisnotering för det elområde där anläggningen är belägen. Rörligt månadsmedelpris baseras istället på medelvärdet av Nord Pools spotprisnotering under leveransmånaden för det elområde där anläggningen är belägen, två olika varianter av rörligt elavtal.

Varför ska man ha timspotavtal?

Timspotavtal ger kunden makt att på egen hand påverka sitt elpris.

Det som påverkar förbrukningen mest är uppvärmningen om det är direktverkande el eller värmepump av något slag. Denna kan dock vara svår att styra allt för mycket, men om värmeanläggningen har hög effekt kan man försöka ”förvärma” huset under natten så den inte behöver använda lika hög effekt dagtid. Kanske går elpatronen att styra till nattetid? Har man en säker braskamin är det ett bra alternativ.

Elbilsägaren kan välja tillfälle för laddning.

Har man solceller installerade så gynnas man av att ha timspotavtal på sin förbrukning, framför allt under sommaren då man i praktiken mest använder sin egenproducerade el på dagtid. På vintern, då solbidraget är lägre så måste man tänka precis som alla andra, dvs flytta förbrukningen bort från vardagar dagtid.

Övrigt är såklart att tänka på infravärmare, fristående el-element, tvätt, disk, dammsugning, lampor.

När är det lägst pris?

Generellt gäller att man ska försöka flytta sin förbrukning till nattetid. Helger innebär normalt också lägre pris. Undvik att förbruka i onödan under dagtid på vardagar. Dagtid räknas som 06:00 till 22:00. Dyrast är det på morgontoppen (ca kl 9) och kvällstoppen (ca kl 19) på vardagar. På helger saknas oftast morgontoppen så där ska man undvika kvällstoppen (ca kl 19).

Spotpriser för kommande dygn redovisas alltid ca kl 13:05 på Nordpools hemsida.
Market data | Nord Pool (nordpoolgroup.com)
Välj SEK och det elområde anläggningen finns i (För dom flesta SE3). Priserna presenteras i SEK/MWh. Delar man med 10 så får man öre/kWh. Nordpool har även en app: ”Nord Pool”.

En tumregel kan också vara att titta ut genom fönstret och se om det blåser. Då är det normalt lägre priser än om det är vindstilla.

Kontrollera förbrukning och pris

Logga in på mina sidor eller i vår App för att se hur förbrukningen varit. Välj timvärden. För priser vänder man sig till NordPool, se länken ovan.

Tekniska krav

Tim-mätt elmätare. Hos oss (KVM) kan man få det relativt snabbt. Hos andra nätbolag kan man behöva vänta upp emot 3 månader som är kravet.

Timspotavtalet kan startas först den dag timmätaren är på plats. Till dess gäller Månadsmedelspot + 4öre med samma elcert på 2 öre, årsavgift 300 kr samt uppsägningstid 30 dagar.

Hör gärna av dig till oss om du har avtalsfrågor!

Varmt välkommen!

Teckna elavtal - Kvänum Energi (kvanumenergi.se)

Nyhetsarkiv

© 2024  Kvänum Energi. All rights reserved.

Webbplatsen är skapad av AlizonWeb AB.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram