Vad är det som händer med elen?

Publicerat den
13 december, 2021

Rubrikerna om rekordhöga elpriser oroar vilken elanvändare som helst, kanske extra för de med elavtal med rörligt pris. Men, spelar det någon roll vilket elavtal man har och vad är det som gör att elpriset har blivit så högt?

Idag ett lika vanligt samtalsämne som vädret. Och vet ni, de hänger faktiskt ihop!
Det är höga bränslepriser och låg vindkraftsproduktion som just nu driver upp elpriset. Men så enkelt är det inte. Det finns fler faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor.

Situationen på elmarknaden har varit minst sagt dramatisk den senaste tiden. Under november blåste det mindre än föregående månad däremot regnade det mer så våra vattenmagasin förbättrades. Elpriserna stabiliserades även under november något utav kärnkraftverken i Sverige och Finland. 
Sedan kom december och elpriset steg upp lika fort som barnen på julaftonsmorgon! Kylan kom och med det isläggning i våra älvar. Detta gjorde att vattenkraften inte kunde nyttjas för fullt. Isläggning tillsammans med dålig vind och höga bränslepriser har gjort att prisläget är så högt och svänger kraftigt flera gånger om dagen. Många elhandlare har därför valt att inte erbjuda något avtal med fast pris just nu.  Just nu är vi inne i en period med ökande uppvärmningsbehov, vilket gör att elpriserna spelar allt större roll. Du kan se över din förbrukning för att se vad du kan göra för att påverka elkostnaden.

Här kommer tre snabba tips!

  • Kontrollera inomhustemperaturen, 20-21 grader brukar vara ett riktvärde. För varje grad man ökar så ökar elanvändningen med ca 5%. Har man 23-24 grader hemma finns det alltså pengar att spara.
  • Stäng av apparater, även elektriska apparater i standby läge drar el. Att apparater inte mår bra av att stängas av är en skröna, de gamla tv-apparaterna var mycket känsligare.
  • Duscha kortare, varmvatten kostar så om du står fem eller tio minuter i duschen påverkar.

Läget just nu ser ut så här:

  • Vattenkraft – isläggning i älvarna innebär lägre vattenproduktion.
  • Vindkraft – kallt och vindstilla ger mindre vindkraftsproduktion än normalt.
  • Kärnkraft - mindre bränsleskada i kärnkraftverket Oskarshamn 3. Förhoppningsvis kan man köra full produktion över hela vintern.
  • Elanvändning – Kall inledning på vintern ökar elanvändningen för uppvärmning.

Om många vill köpa el och utbudet är lågt – går priserna upp. Just nu pekar alla dessa punkter på ett högt elpris.

Frågan alla ställer – Hur länge kommer detta att vara?
Läget är som det är och vädret kan vi inte råda över. Därför kan vi idag inte säga hur länge elpriset kommer vara högt. Efter regn kommer solsken brukar man säga, detta gäller även el.

Som kund handlar det mest om att hantera sin risk eftersom både upp- och nedsida svänger stort. Tänk över hur din hushållsekonomi ser ut, klarar du av en månad med högre elpris eller känns det otäckt?
Då kanske det är bäst att se över ditt elavtal och binda till ett fastpris. Tänk på att de elavtal med fast pris också har stigit i pris. Det är du som avgör! 

Vill du se ditt elpris?

Är du redan kund hos Kvänum Energi så loggar du in på vår app.
Vill du bli kund hos oss ser du ditt elpris här.
Ska du flytta eller köpt ytterligare en bostad tecknar du avtal här.

Vill du veta mer? Du är alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst!

Nyhetsarkiv

© 2025  Kvänum Energi. All rights reserved.

Webbplatsen är skapad av AlizonWeb AB.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram