Vad påverkar mitt elpris just nu?

Publicerat den
27 oktober, 2021

Elpriset har den senaste tiden stigit, vilket du som har tecknat ett rörligt elavtal kan att se på din el faktura framöver.

Vad är det då som påverkar elpriset?

Det är många faktorer på en och samma gång som gör att elpriset just nu går upp. I grund och botten är det tillgång och efterfrågan som styr men även väder och vind, kärnkraftsproduktionen, råvarupriser och utsläppsrätter samt fossila bränslen påverkar prisets utgång.
Just nu är det mindre mängd vatten i våra vattenmagasin, det produceras mindre kärnkraft, det blåser mindre än vanligt (svårt att tro här på Schlätta!), råvarupriserna står högra än vanligt och dessutom är det just nu höga priser på utsläppsrätter.
Alltså råkar många av de påverkande faktorerna sammanfalla.

Mängden vatten i magasinen var under september längre än vad det var vid samma tid 2018 och vi kommer ju alla ihåg hur varmt och torrt vi hade då. Vi har under samma tid sett den högsta topp OCH lägsta dal på elpriserna för denna period. Alltså kan det svänga lika fort som i hockey. Båda gångerna spelade vädret roll, det har antingen regnat och blåst rejält eller varit precis tvärtom.
Tillgängligheten i vind- och solkraft är lägre än vanlig elproduktion och kräver då större volymer installerad för att kunna säkra motsvarande mängd elproduktion.

"Elmarknadens nerver är just nu spända ungefär en oktav högre än din svärmors piano."

Detta tar tid att genomföra, därför måste andelen fossilbaserad elproduktion kvarstå. Världsmarknadspriset på kol, olja och naturgas påverkar elpriserna, då dessa energier är ”konkurrenter” till de förnybara energierna samt kostnader för utsläpp av koldioxider, så kallat utsläppsrätter. Just nu föreligger även ett lagförslag från EU-kommissionen kallat ”Fit 55” som bland annat innehåller ytterligare skärpningar av utsläppsrättsystemet, vilket sannolikt ökar priset på utsläppsrätter framöver.

Elmarknadens nerver är just nu spända ungefär en oktav högre än din svärmors piano. Som kund handlar det mest om att hantera sin risk eftersom både upp- och nedsida svänger stort. Tänk över hur din hushållsekonomi ser ut, klarar du av en månad med högre elpris eller tror du på klassiskt höstväder med blåst och regn? 
Känns det otäckt inför denna vinter? Då kanske det är bäst att se över ditt elavtal och binda till ett fastpris. Det är du som avgör! 

Självklart finns vi tillgängliga att diskutera för- och nackdelar med dig.
Ring oss på 0512-79 70 70.

Senaste nytt

Nyhetsarkiv

© 2024  Kvänum Energi. All rights reserved.

Webbplatsen är skapad av AlizonWeb AB.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram