Regeringen beskriver energisituationen i Sverige som akut.

Publicerat den
9 december, 2022

Efter dagens pressträff uppmanar regeringen svenskarna att spara el: ”Minska risk för frånkoppling”

Genom att ändra några av dina vardagsvanor kan du bidra till minskad energiförbrukning. Bra både för dig och för samhället! Här är några tips från Energimyndigheten:

Vi behöver alla minska användningen av energi. Genom att ändra några av dina vardagsvanor kan du bidra till minskad energiförbrukning. Bra både för dig och för samhället.

Här är 7 tips från Energimyndigheten:

🟣 Duscha kortare tid

Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen. En dusch på 5 minuter motsvarar 1,25–1,50 kWh, om duschmunstycket har ett flöde på 10 liter per minut.

🟣 Sänk värmen inomhus

Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.

🟣 Diska i diskmaskin

Undvik också att spola av disken före. Eco-programmet drar ungefär 0,5–1 kWh, beroende på maskinens ålder och energiklass. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

🟣 Tvätta i fylld tvättmaskin

Och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Eco-programmet drar 0,5–1 kWh, beroende på maskinens ålder och energiklass.

🟣 Stäng av apparater och släck lamporna Släck och stäng av när du lämnar rummet. Cirka 5 procent av ett hushålls elanvändning går till standby. Använd LED-lampor, de är fem till sex gånger mer effektiva än halogenlampor och tio gånger mer effektiva än de gamla glödlamporna.

🟣 Använd klädstrecket

Häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. Ett torkprogram drar 1,5–3 kWh beroende på maskinens ålder och energikass.

🟣 Ställ in rätt temperatur i kyl och frys: +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. En ny frys drar cirka 250 kWh per år. En 10 år gammal drar cirka 400–500 kWh per år.

Fler tips hittar du på http://energimyndigheten.se

Nyhetsarkiv

© 2024  Kvänum Energi. All rights reserved.

Webbplatsen är skapad av AlizonWeb AB.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram