Vi önskar en härlig och energismart sommar!

Publicerat den
27 juni, 2024

Sommar och semestertider! Vi hoppas att du kan ha glädje av några energispartips för en energismart sommar. Även om elräkningen, under våra varmare månader, tenderar att bli lägre per automatik så kan det gå att minska kostnaden ytterligare med hjälp av några enkla energispartips.

Hushåll med energi på sommaren:

 • Koppla ur inför resan
  Semestern är en tid för att koppla av. Om du reser i väg, glöm inte att också koppla ur. TV, dator, laddare till telefoner, router och modem – allt som är inkopplat drar el och riskerar dessutom att skadas vid ett eventuellt åskoväder. Stäng även av eventuell golvvärme och handdukstork.
 • Torka tvätten ute
  Torktumlare och torkskåp drar en hel del el, låt sommarvärmen torka din tvätt när tillfälle finns. Tvätt som får torka ute har dessutom ofta en ljuvlig doft av sommar!
 • Stäng ute värmen
  När det är riktigt varmt och vindstilla ute: stäng alla fönster och vädra i stället på natten och morgonen när luften ute är svalare.
 • Stäng ute sol och värme
  Fäll ut markiser, dra ner rullgardiner och persienner när solen ligger på, i synnerhet i sovrum.
 • Täta fönster och dörrar
  Ersätt gamla tätningslister med nya så håller du kvar värmen i huset när det behövs samt håller den ute när det är varmare ute än inne. 
 • Har du, eller funderar du på att skaffa pool?
  En poolvärmepump använder sig av upp till 85 procent mindre energi än elvärme och en poolsolfångare behöver bara el för att pumpa runt vattnet. Tänk också på att fyra femtedelar av värmeförlusten sker vid ytan. Ett pooltak eller ett poolskydd är en värdefull investering. 
 • Dra nytta av solen – installera solceller
  Fram till 2018 var man tvungen att ansöka om bygglov för att sätta upp solceller, men sedan dess har processen blivit enklare. Har du ett tak som lutar åt öster, söder eller väster och som inte skuggas av träd eller byggnader fungerar det utmärkt. Sommartid är elproduktionen ofta så hög att du kan sälja överskottet.
 • Laga kall mat. Exempelvis en fräsch, krispig sallad som både kan ge svalka och fylla på energi- och vätskedepåer. Köket slipper bli ännu varmare av spis och ugn och du själv får uppfriskande svalka.
 • Investera i en kylande värmepump
  Riktigt varma sommarveckor säljer ofta fläktarna slut i butikerna. En fläkt drar mycket el utan att för den skull kyla. Bor du i hus är en värmepump som också kan kyla ett bättre alternativ. Att investera i en luftvärmepump med möjlighet att kyla sparar energi både på vintern och på sommaren. Jämfört med en portabel AC/luftkonditionering beräknas en luftvärmepump med AC/luftkonditionering bara kräva en tredjedel till hälften så mycket energi för att kyla samma yta. 

Vi önskar dig en härlig sommar med sköna dagar och energipåfyllning!

Nyhetsarkiv

© 2024  Kvänum Energi. All rights reserved.

Webbplatsen är skapad av AlizonWeb AB.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram